Arvostatko arvojasi?

Tunnetko itsesi uupuneeksi? Tuntuuko sinusta, että elämäsi on liian suorituskeskeistä ja aikasi kuluu erilaisten vaatimusten täyttämisessä? Uupuminen saattaa johtua siitä, että kannat turhaan vanhoja taakkoja mukanasi. Olet kenties ottanut uusia asioita harteillesi, mutta et ole silti luopunut vanhoista kantamuksistasi.

64v.jpg

Teemme usein asioita vanhasta tottumuksesta, vaikka vanhat tottumukset eivät enää palvelisikaan meitä. Tuolloin joudumme tekemään tuplasti töitä. Tämä puolestaan hajottaa voimia ja verottaa sitä aikaa ja energiaa, mikä kannattaisi sijoittaa elämämme tärkeimpiin asioihin. Oman käyttäytymisen muuttaminen toimivammaksi ja itseämme paremmin palvelevaksi edellyttää pysähtymistä ja omien arvojen inventaariota.

Arvot muuttuvat iän myötä. Muutokset johtuvat siitä, että eletty elämä muovaa meitä ja erilaiset elämänvaiheet tuovat erityyppisiä haasteita ja kehitystehtäviä eteemme. Kannattaa siis aika ajoin pysähtyä tarkastelemaan omia arvoja. Miltä ne näyttävät juuri tällä hetkellä ja tässä elämän tilanteessa?

Arvot ovat kuin kompasseja, joiden mukaan suunnistat elämässäsi. Omien arvojen tutkiminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Ensisijaista arvojen inventaario on silloin, kun sinusta alkaa tuntua, että suunta on hukassa, olet eksyksissä tai pyörit elämässäsi yhtä ja samaa ympyrää.

Erottele arvot ja tavoitteet

Arvot ovat suuntia, eikä niiden suhteen voi olla koskaan valmis. Tavoitteet ovat sen sijaan hankkeita, jotka voit elämässäsi saavuttaa – niillä on määriteltävissä alku ja loppu. Suunta ei voi loppua. Sen sijaan tavoitteen saavuttamisen jälkeen voi seurata tyhjiö ja elämä voi tuntua merkityksettömältä. Siksi arvosuuntautunut elämä on kestävämmälle pohjalle rakennettu kuin tavoitesuuntautunut elämä. Arvot ovat läsnä nykyhetkessä, kun taas tavoitteet suuntaavat tulevaisuuteen.

Arvojen noudattaminen edellyttää valintojen tekemistä

Tutki nyt omia tavoitteitasi ja omia arvojasi. Mieti, mitkä arvot ohjaavat mitäkin tavoitetta. Jos tunnistat jonkin itsellesi tärkeän arvon, pohdi mitkä tavoitteet auttavat sinua suuntaamaan kohti kyseistä arvoa. Pilko tavoite pieniin käytännön tekoihin, jotta voit aloittaa arvojasi vastaavan toiminnan jo tänään. Kannattaa siis suosia pieniä tekoja, koska niitä voit tehdä säännöllisesti.

Tee lista omista arvoistasi liittyen a) ihmissuhteisiin, b) työhön, c) vapaa-aikaan ja d) terveyteen.

Arvio, toimivatko nykyiset toimintamallisi kullakin em. elämänalueista. Mitä taitoja sinun tulee ensin opetella, jotta pystyt toimimaan paremmin arvojesi mukaisesti? Muista, että sinulle tärkeät asiat herättävät sinussa myös voimakkaita tunteita. Ahdistus voi siis olla merkki sinulle tärkeästä asiasta, joka vaatii tilanteen ääreen pysähtymistä ja jonkinlaisia korjaustoimia.

Et voi muuttaa itseäsi, mutta voit muuttaa toimintaasi

Tutki omaa ajankäyttöäsi. Tee lista asioista, joita teet tavallisena arkipäivänä ja tavallisena viikonloppuna. Kirjaa ylös, kuinka paljon aikaa kulutat kuhunkin toimintaan. Tutki ajankäyttöäsi rehellisesti ja avoimesti. Laita erilaiset toimesi tärkeysjärjestykseen. Kuinka paljon käytät aikaasi ihmissuhteisiin? Työhön? Harrastuksiin ja rentoutumiseen? Terveyteen? Vastaako ajankäyttö arvojasi? Annatko arvojen ohjata toimintaasi vai toimitko omia arvojasi vastaan täyttämällä päiväsi turhilla rutiineilla ja laiminlyömällä sinulle tärkeitä asioita? Teetkö jotain liikaa? Oletko lopettanut jonkin toiminnan, jota tarvitset voidaksesi hyvin? Uskalla luopua asioista, jotka eivät palvele sinua enää. Joskus omat arvot kirkastuvat parhaiten pohtimalla, mitä ET halua tehdä.

Tee joka päivä vähintään yksi arvojasi vastaava teko

Mieti päivän päätteeksi, mikä kuluneessa päivässä oli sinulle kaikkein arvokkainta. Mitkä toimet heikensivät oloasi? Mitkä toimet saivat sinut tuntemaan vointisi paremmaksi?

Arvioi arvojasi näiden kysymysten avulla:

  1. Millaisina hetkinä olet tuntenut itsesi elinvoimaiseksi? Elämäsi tarkoituksenmukaiseksi?

  2. Mitä ominaisuutta tai taitoa haluaisit kehittää itsessäsi tullaksesi paremmaksi ihmiseksi?

  3. Jos jokin ihmissuhteesi muuttuisi paremmaksi, millä tavoin toimisit itse silloin toisin?

  4. Mitä kärsimys kertoo sinulle tärkeistä asioita? Mitkä asiat herättävät sinussa voimakkaita tunteita?

  5. Jos saavuttaisit tavoitteesi, kuinka käyttäisit aikasi sen jälkeen?

  6. Jos ihme poistaisi ahdistuksesi, mitä tekisit?

  7. Jos sinun ei tarvitsisi hakea muiden hyväksyntää, millä tavoin toimisit erilailla?

  8. Mistä tärkeistä asioista olet luopunut? Mitä kaipaat?

Edellinen
Edellinen

Onko ongelmasi yksinäisyys?

Seuraava
Seuraava

Tunteiden tunnistaminen omassa kehossa