Tunteiden tunnistaminen omassa kehossa

Tunteiden tunnistaminen on taito, jota voit harjoitella tutustumalla tarkemmin oman kehosi tuntemuksiin. Jokaisella tunteella on näet kehollinen vastineensa.

64.jpg

Tunteet ovat biologisia reaktioita, jotka voidaan paikantaa eri puolille kehoa. Tunteet tuntuvat kehossa samalta riippumatta henkilön kielestä, kulttuurista tai sosiaalisesta taustasta. Ilo lämmittää koko kehoa päästä varpaisiin. Vastaavasti masennus tekee koko kehon kauttaaltaan kylmäksi ja tunnottomaksi. Viha kuumottaa päätä, rintakehää ja käsiä. Pelko tuntuu rinnassa ja vatsassa.

1. Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan kehosi lähettämiä viestejä. Istu ryhdikkäästi ja samalla rennosti.

a) Kohdista tarkkaavuutesi omaan hengitykseesi. Seuraa vatsan liikettä ylös ja alas, kun se liikkuu hengityksen tahdissa. Kulkeeko ilma vaivattomasti alas palleaan saakka vai onko hengitys nopeaa ja pinnallista? Miltä hengittäminen tuntuu? Mitä hengityksen helppous tai vaikeus kertovat sinulle?

b) Siirrä tarkkaavuutesi kämmeniisi ja huomioi, ovatko kämmenesi kosteat vai kuivat? Ovatko sormesi kylmät vai lämpimät? Miltä tämä tuntuu? Voit kuvailla tuntemuksia vapaasti. Pyri olemaan hyväksyvä kaikenlaisia tuntemuksia kohtaan.

c) Entä mitä tunnet rintakehän alueella? Tuntuuko sydämesi lämpimältä tai viileältä? Hyväksy viestit, joita kehosi sinulle lähettää. Ota ne vastaan niin levollisesti kuin sinulle on nyt mahdollista.

d) Mitä tunnet hartioiden alueella ja selässä? Jos tunnet jännittyneisyyttä, hengitä muutama kerta syvään ja levollisesti keskittyen kireään alueeseen. Hengitä sisään rauhaa ja hengitä ulos jännitystä.

2. Kuunneltuasi kehosi eri alueita, tee kehon viesteistä pieni yhteenveto ja vastaa niiden perusteella seuraaviin kysymyksiin: Mitä kehosi kaipaa eniten juuri nyt? Tarvitseeko se lepoa tai liikuntaa? Onko se levoton tai rauhallinen? Kylläinen vai nälkäinen? Onko sen kuuma tai kylmä? Tunnistitko itsessäsi sellaisia tunteita, joita et tiennyt sinussa olevan? Joskus tunteet ovat piilossa jossain kehon osassa. Parhaiten saat piilossa olevat tunteet esiin uteliaalla, kiireettömällä ja hyväksyvällä katseella.

3. Lopuksi hengitä vielä lisää lämpöä ja hyvää oloa jokaiseen levottomaan ja kipeytyneeseen kohtaan kehoasi rauhallisesti ja keskittyen vain yhteen kohtaan kerrallaan.

Keholliset viestit ovat merkittäviä myös kommunikoidessamme muiden ihmisten kanssa. Sinä tulkitset vastapuolen tunteita hänen kehostaan, ilmeistään, eleistään ja äänenpainoistaan. Samalla vastapuoli lukee sinun kehosi lähettämiä tunneviestejä. Jos sanot jotain, mutta ilmeesi tai äänenpainosi kertoo jotain muuta, vastapuoli unohtaa sanat, joita sanot ja uskoo ennemmin kehosi lähettämiin viesteihin.

Katsele televisiosta jotakin ajankohtaisohjelmaa. Arvioi keskustelemassa olevien henkilöiden kehon kieltä, kuten heidän ilmeitään, eleitään ja puhetapaansa. Millaisia tunteita kukin puhuja sinussa herättää? Mitä arvelet puhujien kehon kielen viestivän heidän omista tunteistaan? Kuka puhujista miellyttää sinua eniten? Kuka vähiten? Miksi?

Edellinen
Edellinen

Arvostatko arvojasi?

Seuraava
Seuraava

Hyvä vanhemmuus