MUITA KOULUTUKSIA

 ”Onnen taidot” -koulutukset auttavat ymmärtämään, mitkä tekijät lisäävät onnellisuuttamme ja tyytyväisyyttämme niin työpaikalla kuin kotonakin ja mitkä tekijät vähentävät onnellisuuttamme.

Onnen taidot pohjautuvat positiivisen psykologian tutkittuihin menetelmiin. Positiivinen psykologia on uusi ja nopeasti laajeneva psykologian suuntaus jolla on kolme tavoitetta. Se on edelleen, kuten perinteinen psykologiakin, kiinnostunut ihmisten heikkouksista ja etsii keinoja korjata ja hoitaa ongelmia. Positiivinen psykologia on kiinnostunut ennen kaikkea ihmisten vahvuuksista ja siitä miten tehdä elämästä täydempää. Lisäksi se tutkii miten voi kasvattaa lahjakkuuksia ja edistää flow-kokemusten syntymistä.

“Onnen taidot” -koulutusten hyötyjä:

  • perustuvat positiivisen psykologian tutkimustietoon

  • harjoittelemme taitoa nauttia elämästä enemmän olosuhteista huolimatta

  • tutkimme ominaisvahvuuksiamme

  • opimme, mistä osatekijöistä onnellisuus koostuu ja miten voimme lisätä jokaista osatekijää omassa elämässämme

Positiivisen psykologian viimeaikaisten tutkimusten mukaan 50% onnellisuudesta on geneettisesti määrittynyttä ja vain 10% olisi seurausta ulkoisista olosuhteista (esim. ikä, terveys, ammatti, rikkaus, elämän tapahtumat jne.) Peräti 40% onnellisuudesta on muutettavissa riippuen asenteistamme, näkökulmistamme ja elämäntavastamme! Kyse on siis siitä, miten reagoimme olosuhteisiin, ei siitä, minkälaiset olosuhteet ovat juuri tällä hetkellä. Lisäksi on tärkeää osata erottaa asiat, joihin voi vaikuttaa ja joille ei voi tehdä mitään. Näin pystymme käyttämään voimavarojamme tehokammin ja joustavammin.

Sovittelu- ja neuvottelutaidot -koulutus vastaa monien alojen tarpeisiin ja sopii esimerkiksi opettajille, poliiseille, sosiaalityöntekijöille, työsuojeluvaltuutetuille, luottamushenkilöille, konsulteille, terapeuteille, esimiesasemassa oleville tai muille vaikuttajille.

Osallistuja oppii mielen sisäistä neuvottelutaitoa (omien mielensisäisten ristiriitojen käsittely). Lisäksi harjoitellaan fasilitoimaan osapuolten sovitteluprosessia win-win tyyppisesti, niin että jokainen osapuoli on tyytyväinen yhdessä löydettyyn ratkaisuun. Harjoitellaan neuvottelutaitoa ja opitaan käsittelemään konflikteja rakentavasti sekä ennaltaehkäisemään konfliktien kärjistymistä silloin kun se on mahdollista. Koulutuksessa käytetään mm. osallistujien omia case-esimerkkejä.

Koulutuksessa saatuja tietoja ja taitoja on mahdollista käyttää seuraavissa tilanteissa:

  • sovittelut työpaikoilla, perheissä tai kouluissa

  • neuvottelut asiakkaiden kanssa tai työryhmän kesken

  • yhteistyömahdollisuuksien etsiminen

  • konfliktien hallinta ja sovittelu eri tilanteissa

Koulutuksen sisältö:

  • NVC-prosessin kertaus ja harjoittelu sekä win-win sopimusten rakentaminen neuvottelussa.

  • Sisäinen neuvottelu ja sovittelu, mitä teen kun järki sanoo yhtä ja tunteet toista?

  • Miten voin fasilitoida toisia osapuolia sovittelussa ja neuvottelussa niin, että osapuolten yhteys ja ymmärrys sekä halu ideoida win-win ratkaisuja säilyy, voimistuu ja syvenee?

  • Sovittelijan työkalupakki: kuunteleminen, takaisin heijastaminen, keskeyttäminen, itse-empatia, lankojen käsissä pitäminen ja prosessin fasilitoiminen.

  • Sovittelun prosessi ja sudenkuopat.

  • Epämuodollinen ja muodollinen sovittelu.

  • Valmistautuminen neuvotteluun ja sovitteluun.

  • Ennaltaehkäisevää konfliktienkäsittelyä.

  • Sukkulasovittelu.

  • Oman sovittelukyvyn arvioiminen sekä kehitys sovittelijana ja neuvottelijana.

  • Koulutuksen sisällön painopiste on harjoittelussa

Myötätunto itseä kohtaan -koulutus. Myötätunnon harjoitteleminen auttaa kasvattamaan tunneälyä, vähentämään ahdistuneisuutta tai masentuneisuutta sekä kestämään kaikenlaisia muutoksia ja vaikeuksia paremmin.

Maailmasta on tullut yhä kiireisempi ja suorituspainotteisempi. Moni meistä elää jatkuvassa informaation ja vaatimusten tulvassa. Tällaisessa tilanteessa on vaikeaa olla stressaamatta. Tarvitsemme tehokkaita keinoja haitallisen stressin vähentämiseksi ja mielen rauhoittamiseksi. Ihminen, jolla on taito olla myötätuntoinen itseä kohtaan, on tutkimusten mukaan onnellisempi ja avuliaampi, hänellä on parempia suhteita muihin sekä korkeampi stressinsietokyky. Myötätunnosta saamme energiaa kasvuun ja muutokseen.

Moderni neurotiede ja psykologia ovat vasta viime aikoina ryhtyneet tutkimaan myötätuntoisen asenteen omaksumisen vaikutusta. Tutkimusten mukaan vaikutus on merkittävä. Poikkeuksetta jokainen voi kehittää ja vahvistaa myötätunnon taitoja ja tuoda ne osaksi jokapäiväistä elämäänsä.

Myötätuntokoulutukset:

  • Pohjautuvat tutkimustietoon (Germer, Neff, Gilbert)

  • Sisältävät runsaasti mindfulness-pohjaisia itsemyötätuntoa kehittäviä harjoituksia.

  • Koulutuksista saa eniten hyötyä silloin, kun mindfulnessin perusperiaatteet ovat jo tuttuja.

Mindfulnessin ja itsemyötätunnon vaikutuksista hyvinvoinnille on runsaasti tieteellistä näyttöä. Harjoitukset parantavat mm. muistia, keskittymiskykyä, luovuutta ja vastustuskykyä, ne lisäävät onnellisuutta ja elämän laatua, myös henkinen ja työhyvinvointi paranee. Kun kyky säädellä tunteita paranee, koettu stressi vähenee. Harjoittelu vähentää jopa ahdistuksen ja masennuksen oireita.

 Koulutuksia on mahdollista räätälöidä myös yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin

Jokainen organisaatio toivoo uudistuvia, elinvoimaisia ja hyvinvoivia työntekijöitä. Kuinka tässä ajassa pystytään pitämään yllä ihmisten työkykyä, heidän motivaatiotaan ja terveyttään sekä tukea osaamista ja kehittymistä? Pidemmät työurat, osaamisen vahvistaminen ja työhyvinvointi eivät tapahdu itsestään eivätkä pakottamalla. Selviytyäkseen ja viihtyäkseen muuttuneessa työelämässä työntekijät tarvitsevat ammatillisen osaamisen lisäksi taitoja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. He tarvitsevat oman ajattelunsa ja toimintansa uudistumista, vanhasta poisoppimista ja itsensä uudelleen arviointia. Muutos on tullut työelämään jäädäkseen. Työelämän tila ja muutos nähdään myönteisenä, joustavana, innovatiivisena ja uusia mahdollisuuksia tuottavana itsensä toteuttamisen areenana. Toisaalta se nähdään myös haasteellisena, uusien vaatimusten, menestyksen ja kilpailun näyttämönä.

Joustava mieli ja taito navigoida eri tunnetiloissa auttavat tasapainottamaan elämää

Onneksi työhön liittyviä ongelmia ja haasteita voi hoitaa ja ennaltaehkäistä. Työntekijät voivat saada koulutusta mm. vuorovaikutukseen, ongelmaratkaisuihin sekä stressi- ja mielenhallintaan.

Mielen joustavuutta tarvitaan niin työelämässä kuin yksityiselämässäkin kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Kursseilla pyrimme kehittämään mielen joustavuutta, jossa opetetaan kykyä nähdä enemmän vaihtoehtoja toimia erilaisissa tilanteissa kuin se tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Koulutus auttaa tunnistamaan ne asiat, joihin voi vaikuttaa ja myös ne asiat, jotka joutuu vain hyväksymään, koska niille ei vain voi mitään. Taitoja ja tekniikoita käytetään siihen, että oppii näkemään aina kokonaisuuden eikä jumiudu yksityiskohtiin. Havainnoimme, että jokaisessa asiassa on erilaisia puolia ja opimme löytämään luovia ja yllättäviäkin positiivisia puolia ja käänteitä vaikeissakin asioissa. Samalla oppii navigoimaan omassa ja muiden tunneskaalassa sekä harjaantuu säätelemään omia tunnetilojaan.

Kokonaisvaltaisia työkaluja omaan elämään

Tietoisen läsnäolon käytännönläheisistä ja helpoista tekniikoista saa apua stressiin ja kiireiseen elämäntapaan. Tietoinen läsnäolo kertoo miten elää tässä hetkessä harmonisesti ja miten siitä voi tehdä vielä paremman. Mindfulnessin, tietoisen läsnäolon harjoittamisen on lukuisissa tieteellisissä ja lääketieteellisissä tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan merkittävästi terveyteen, hyvinvointiin ja onnellisuuteen.

Rakentavat vuorovaikutustaidot (NVC) -menetelmä auttaa rakentamaan yhteyden toiseen ihmiseen

NVC-työkalulla kohdistamme huomion siihen perustarpeeseen, joka toista motivoi. Joskus tarve on vain saada arvostusta. Toisinaan kommunikaatiota häiritsee ajatus epäluottamuksesta. Kuuntelemalla, tarkistamalla kunnioittavasti, onko ymmärtänyt toisen tunnetta ja tarvetta on helpompi edetä kohti aitoa yhteisymmärrystä. Opimme myös olemaan tietoisempia omista tunteistamme ja ilmaisemaan itseämme selvemmin, syyttämättä tai tyrmäämättä ketään. Tulemme näin myös itse paremmin kuulluiksi. Kursseilla opetetaan myös kognitiiviseen terapiaan pohjautuvia teknikoita. Ne auttavat hahmottamaan kokonaiskuvaa paremmin sekä irrottautumaan ei-toimivista ajatuskuvioista. Kognitiivisen psykoterapian perusajatuksena on, että ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa ja että muokkaamalla ajatuksia joustavampaan suuntaan saadaan aikaan muutosta myös tunnekokemuksessa.