Onko ongelmasi yksinäisyys?

Kuulostaa ehkä hassulta, mutta et ole pulmasi kanssa yksin! Yksinäisyys on hyvin yleistä länsimaissa tänä aikana. Yksinäisyydestä tulee yhä suurempi ongelma silloin, kun siihen liitetään negatiivisia määreitä.

57.jpg

Mieti siis hetki, mitä yksinäisyys sinulle merkitsee. Uskotko olevasi onneton siitä syystä, että olet yksin? Uskotko ihmisten olevan onnellisia silloin, kun heillä on perhe ja paljon ystäviä? Se, mitä merkityksiä liität yksinäisyyteen, vaikuttaa vointiisi ollessasi yksin. Kokeile seuraavia harjoituksia tuntiessasi olosi yksinäiseksi:

1) Ota mukava asento joko tuolilla ja sängyn päällä. Voit kääriytyä huopaan tai antaa raajoillesi tilaa kuin olisit meritähti. Kuuntele, mitä kehosi haluaa. Hengitä syvään, vatsaan saakka. Kuvittele hengityksesi olevan meren aalto, joka pyyhkii rantaa. Tuo ranta on sinun kehosi. Anna aaltojen tulla ja anna aaltojen mennä. Anna ajatustesi tulla ja anna ajatustesi mennä. Huomaa, kuinka ajatukset pyyhkivät ylitsesi kuten hengityksen aallot. Nauti hetki vain siitä, että voit olla tässä. Tässä sinun on turvallista olla. Tämä on sinun paikkasi.

Seuraavaksi kuvittele sisällesi akku, joka latautuu ainoastaan ollessasi yksin. Kuuntele, onko akkusi sydämen paikalla tai pallean kohdalla. Vain sinä voit tietää sisäisen akkusi paikan. Kuvittele, kuinka sisälläsi oleva akku latautuu hengityksen aaltojen tahdissa. Jokainen sisäänhengitys kerää virtaa sinun sisäiseen akkuusi ja jokaisella uloshengityksellä päästät irti arkipäivän kuormituksista ja vaatimuksista. Hengitä sisään aaltojen ikiaikaista voimaa, jonka osalliseksi pääset aina, kun hengität syvään, alas palleaasi. Ja jokaisella uloshengityksellä avaa mielesi punomia solmuja, jotka kuluttavat turhaan voimiasi.

2) Kuvittele sisällesi pieni lapsi, joka on jäänyt yksin kotiin. Vanhemmat ovat töissä ja ystävät asuvat kaukana. Katsele hetki tuota lasta. Miltä hän näyttää? Minkä ikäinen hän on? Mitä hän tekee? Lähesty lasta ja kysy voitko tehdä jotain, mikä lohduttaisi häntä. Jos lapsi haluaa syliin, ota syliisi tyyny tai pehmolelu ja silitä sitä rauhallisesti. Anna lapsen itkeä, jos häntä itkettää. Kerro lapselle, että hän on turvassa. Kerro, että kaikki on hyvin ja että on turvallista myös itkeä. Jos lapsi haluaa ympärilleen huovan, kääri itsesi vilttiin. Jos lapsi haluaa kupin kaakaota, lämmitä itsellesi kuppi kaakaota. Ole kaikessa rauhassa lapsen kanssa ja tee lapsen kanssa yhteinen sopimus. Lupaa tulla aina lapsen seuraksi, jos hän on yksinäinen ja kaipaa seuraa. Kerro lapselle, ettei hänen tarvitse koskaan olla enää yksin. Lupaa olla olemassa häntä varten. Sitoudu lupaukseesi.

Yksinäisyydestä eivät kärsi ainoastaan yksineläjät, vaan yhtä lailla parisuhteessa olevat ja perheelliset ihmiset. Mistä tämä johtuu?

Jos kärsit yksinäisyyden tunteesta myös ollessasi kumppanisi tai ystäviesi seurassa, mieti hetki seuraavia kysymyksiä:

1) Onko sinun vaikea keskittyä ja rauhoittua sosiaalisiin tilanteisiin?

Harjoittele olemaan läsnä juuri sen ihmisen kanssa, kenen kanssa olet. Älä mieti, mitä sinun pitää tehdä tämän tapaamisen jälkeen ja unohda paikka, mistä olet juuri tullut. Katso edessäsi istuvaa ihmistä silmiin ja harjoittele asettumaan hänen ”nahkoihinsa”. Mitä tämän ihmisen keho kertoo sinulle? Ujosteleeko hän sinua? Onko hänen vaikea katsoa sinua silmiin? Vai hakeeko hän kontaktia sinuun? Millaisia äänenpainoja hän käyttää puhuessaan? Mitä arvelet, onko hän innostunut, väsynyt tai vihainen? Eläydy tarinaan, jota hän sinulle kertoo ja unohda itsesi hetkeksi. Mitä arvelet hänen kokevan juuri nyt, tällä hetkellä? Voitko tehdä jotain helpottaaksesi hänen oloaan? Mitä paremmin pystyt asettumaan vastapuolen tunteiden tasolle, sitä läheisemmäksi te molemmat koette tapaamisen.

2) Onko sinulla paljon sellaisia tunteita ja ajatuksia, joita sinun on vaikea jakaa muiden ihmisten kanssa? Ohjaako miellyttämisen tarve vuorovaikutustasi muiden kanssa? Pelkäätkö tulevasi hylätyksi, jos vastapuoli saa tietää sinun heikkouksistasi, epäonnistumisistasi ja peloistasi? Seuraavassa syitä sille, miksi ihmissuhteissa kannattaa olla avoin ja rehellinen.

Joskus jätämme kertomatta toisille asioista, joiden arvelemme herättävän heissä tuomitsevuutta. Mieti hetki, onko kyseessä asia, jonka sinä itse tuomitset itsessäsi? Ehkä oletkin itse itsesi pahin tuomari. Tuolloin toinen ihminen voi auttaa sinua hyväksymään häpeällisiä puoliasi. Vaikean asian jakaminen luotettavan ihmisen kanssa auttaa siis irti häpeästä ja turhasta syyllisyydestä. Sen sijaan jokainen salaisuus ja jokainen peitelty tunne vähentää läheisyyden kokemusta ja kontaktin syvyyttä ihmissuhteessa. Jos haluat ihmissuhteesta läheisemmän, tee omassa suhtautumisessasi kevätsiivous! Heitä pois sinulle sopimattomat sosiaaliset säännöt, joiden mukaan kuvittelet toisten ihmisten arvioivan sinua. Ota riski ja kerro mitä oikeasti ajattelet asioista ja mitä tunteita tunnet! Läheisyyttä voi kasvattaa ainoastaan kasvattamalla avoimuutta. Älä tee suursiivousta jokaisessa ihmissuhteessasi samaan aikaan vaan aloita ihmisestä, johon luotat eniten. Päästyäsi tavoitteisiisi yhdessä ihmissuhteessa, saat lisää rohkeutta muuttaa vuorovaikutustyyliäsi myös muissa ihmissuhteissasi.

Edellinen
Edellinen

Videohaastattelu: Mitä on tietoinen läsnäolo

Seuraava
Seuraava

Arvostatko arvojasi?