Hyvä vanhemmuus

Kuinka olla läsnä oleva ja rauhallinen, kun 2-vuotias kaatuu ja lyö päänsä samalla, kun 8-vuotias itkee matematiikan läksyjensä ääressä?

62.jpg

Lasten myötä löydämme itsestämme aivan uudenlaisen tunteiden kirjon. Nämä tunne-elämän muutokset sekä vastuu oman lapsen hyvinvoinnista muuttaa tapaa, jolla tarkastelemme itseämme. Usein vanhemmuus muuttaa myös arvojamme ja tapaa, jolla tarkastelemme muuta maailmaa. Vanhemmaksi tuleminen on hyvä tilaisuus kuunnella sitä, mikä itselle on tärkeää. Voit lisätä elämässäsi asioita, joista saat energiaa ja vähentää niitä toimia, jotka enemmänkin kuluttavat voimiasi. On tärkeää oppia hyväksymään omat tunteet ja ymmärtämään niiden viestit. Jokaisella tunteella on syynsä ja tarkoituksensa. Tunteiden säätelytaidot auttavat meitä tunnistamaan ja hyväksymään paremmin omia tunteitamme.

Monet pikkulasten vanhemmat potevat jatkuvaa kiirettä. Kuinka aika saadaan riittämään? Lasten hoidon viedessä suurimman osan valveillaoloajasta, pitäisi ehtiä hoitaa myös kotia, parisuhdetta ja itseä. Pienten lasten vanhempana sinun kannattaa harjoitella tietoisen läsnäolon taitoa.

Tunnit riittävät paremmin ja arkisten hetkien ainutlaatuisuus tulevat paremmin esiin, kun pysähdyt niiden ääreen ja otat ne vastaan uteliaasti ja avoimin mielin.

Vaikka vanhemmuus on aina vastuunkantoa, peilaamista ja henkistä kasvua, on pikkulapsen vanhemmalla silti vastassaan erilaiset haasteet kuin teini-ikäisen vanhemmalla. Kuinka luoda kontakti nuoreen, joka käpertyy itsensä ympärille kuin simpukka? Pamauttaa oven kiinni nenän edestä ja pukeutuu oudoksi ja tuntemattomaksi? Nuoruusikäisten lasten vanhempana sinun kannattaa harjoitella tietoisen läsnäolon ja tunteiden säätelytaitojen lisäksi myös rakentavia vuorovaikutustaitoja, esimerkiksi NVC (Nonviolent Communication).

Lääketieteen emeritusprofessori ja buddhalaisen psykologian edustaja Jon Kabat-Zinn on sanonut lasten olevan elämämme zen-mestareita. Lapset koettelevat vanhempien tunteiden säätelytaitoja vilpittömällä ja leikkisällä, alati muuttuvalla tavallaan. Juuri kun totut tiettyyn tapaan olla vanhempi ja pääset ns. mukavuusalueelle oman vanhemmuutesi suhteen, lapsi kasvaakin jo seuraavaan vaiheeseen, ulos niistä normeista ja rajoista, jotka olitte vasta hetki sitten yhdessä määritelleet. Lapsissa näkyy parhaiten maailman alati muuttuva luonne. Samat muutoksen lait pätevät myös meihin aikuisiin, mutta muutokset eivät ole meissä niin silmiinpistäviä kuin lapsissa. Mitä sitten tarkoittaa jatkuvan muutoksen hyväksyminen? Se tarkoittaa joka hetki tapahtuvaa luopumista. Ja kun muutoksen kohteena on sinulle tärkein: oma lapsesi, se herättää ymmärrettävästi myös voimakkaita tunteita.

Itsensä suhteen jokainen meistä on verrattain sokea, mutta katsoessamme teineiksi muuttuvia lapsiamme meidän on katsottava tarkemmin myös omaa peilikuvaamme. Eikä vanheneminen ole aina helppoa. Se pistää miettimään, missä kohtaa elämänjanaa olet itse nyt menossa. Oletko elänyt elämäsi arvojesi mukaisesti? Käytätkö aikasi viisaasti? Jos tunnet itsesi uupuneeksi tai jos koet vaikeuksia hallita elämässäsi tapahtuvia asioita, käytä hetki tutkiaksesi omia arvojasi. On hyödyllistä tutkia säännöllisin väliajoin, käytätkö aikasi omien arvojesi mukaisesti. Minun arvoni = minun aikani.

TERVETULOA "TOIMIVA VANHEMMUUS"-KURSSILLE!

Edellinen
Edellinen

Tunteiden tunnistaminen omassa kehossa

Seuraava
Seuraava

Pidätkö tunteitasi kurissa ja onko tunnekontrolli ylipäänsä mahdollinen?