Positiivinen psykologia on kiinnostunut onnellisesta elämästä

49.jpg
 

Psykologiassa on hyvin pitkään työskennelty tautimallin parissa. Edelleenkin ihmiset saattavat suhtautua psykologeihin ja psykoterapeutteihin varauksellisesti ja heitä voi helposti ymmärtää: psykologit ovat nykyäänkin tekemisissä pääasiassa pahoinvoinnin ja ongelmien kanssa. Psykologia on siis monien mielestä eräänlainen "psykologisten vikojen löytämistiede", ja kukaan normaali ihminen ei halua, että hänestä löytyisi mitään vikoja.

Perinteinen psykologia on kuitenkin tehnyt paljon työtä psykologisen pahoinvoinnin vähentämisen eteen. Viimeisten 50-60 vuoden aikana siitä on tullut oikea mielisairauksia tutkiva tiede.

Tutkijat voisivat ottaa epämääräisiä käsitteitä, kuten ahdistus, masennus, alkoholismi ja pelko, ja mitata niitä täsmällisesti. Tutkimusten myötä pystyttiin ymmärtämään paremmin mielisairauksien syy-seuraussuhteita sekä geenien ja ympäristötekijöiden roolia. Erittäin suuri saavutus on myös se, että psykologiassa ja psykiatriassa kliinikot ja tutkijat pystyivät viimeisen 50 vuoden aikana keksimään sekä psykologisia hoitoja että lääkehoitoja, ja he pystyivät myös testaamaan niiden tehoa järjestelmällisesti.

Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että psykologia ja psykiatria ovat viimeisen 60 vuoden aikana tehneet pahoinvoivista ja onnettomista ihmisistä vähemmän onnettomia. Tämän seurauksena psykologit ja psykiatrit muuttuivat kuitenkin uhrien ja patologian tutkijoiksi. Tavoite tehdä aivan tavallisista ihmisistä onnellisempia, tyytyväisempiä ja tuotteliaampia unohtui. Psykologia oli keskittynyt pahoinvoinnin välttämiseen eikä hyvinvoinnin edistämiseen. Kukaan ei yrittänyt kehittää tapoja tehdä ihmisistä onnellisempia, puuttua asioihin positiivisesti.

Näin ei ollut hyvä. Se sai tutkijat kuten Martin Seligman, Dan Gilbert, Nancy Etcoff ja Mihaly Csikszentmihalyi innostumaan tekemään asialle jotain. Seurauksena syntyi uusi tiede, jota kutsutaan positiiviseksi psykologiaksi. Nyt positiivinen psykologia on uusi ja nopeasti laajeneva psykologian suuntaus jolla on kolme tavoitetta:

  • Se on edelleen kiinnostunut ihmisten heikkouksista ja etsii keinoja korjata ja hoitaa ongelmia

  • Se on kiinnostunut ihmisten vahvuuksista ja siitä miten tehdä normaalien ihmisten elämästä täydempää. Positiivista psykologiaa kiinnostaa onnellisuuden ja tyytyväisen ja merkityksellisen elämän etsiminen

  • Se tutkii miten voi kasvattaa lahjakkuuksia

Positiivinen psykologia on kehittynyt voimakkaasti viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt voidaan mitata onnellisuuden eri muotoja. Netissä voi tehdä paljon testejä onnellisuudesta ja verrata tuloksia tuhansien muiden ihmissten tuloksiin. On luotu sairausdiagnoosien vastakohta: luokitus lahjakkuuksista ja vahvuuksista. Syy-seuraussuhteita tutkitaan aktiivisesti  positiivisissa tiloissa, miten ne diagnosoidaan, mistä ne rakentuvat, miten niitä voi edistää ja mikä estää niitä.

Olen iloinen siitä, että ihmisten onnellisuuteen ja positiivisiin tiloihin kiinnitetään nyt niin paljon huomiota, nehän ovat meillä kaikilla tärkeimpien asioiden listalla! Toivon, että Aitologian kurssitarjonta voi auttaa meitä kaikkia tällä tiellä.

 

Edellinen
Edellinen

Vuorovaikutus- ja tunnetaitoja vanhemmille ja nuorille

Seuraava
Seuraava

"Onnettomuusfobia" ja mustavalkoisuus, siinäkö onnen salaisuudet?