Voinko tulla onnelliseksi auttamalla muita ihmisiä?

Olet varmasti joskus törmännyt ihmisiin tai joutunut sellaisiin tilanteisiin, joiden jälkeen olo tuntuu kohoavan arkipäiväisyyden yläpuolelle ja tunnet itsesi onnellisemmaksi. Voiko onnellisuuden salaisuus piillä avuliaisuudessa ja altruismissa?

51.jpg
 

On hyvinkin mahdollista, että avunantaja saa suuremman hyödyn kun apua saava. Myös tutkimukset osoittavat, että tietoinen apu ja hyväntahtoiset teot lisäävät onnellisuutta.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että altruismi - sydämestä antaminen sekä tutuille että tuntemattomille - vähentää stressiä ja tukee vahvasti henkistä hyvin-vointia. Mm. Sonja Lyubomirsky, tunnettu onnellisuustutkija, on todennut, että ihmiset, jotka tekivät viisi altruistista tekoa päivän aikana, tunsivat itsensä paljon onnellisemmaksi kuin kontrolliryhmä, ja että tunne kesti monta päivää.

Olisi tosi hyvää, jos jokainen sitoutuisi ainakin yhtenä päivänä viikossa tekemään viisi täysin pyyteetöntä tekoa, eikö niin? Ainakin itse uskon, että jos ympärillämme olisi enemmän ihmisiä, jotka haluaisivat auttaa tai yllättää positiivisesti vain ilon vuoksi, yhteiskunnasta tulisi onnellisempi ja tyytyväisempi. Sellainen käyttäytyminen tarttuu. Lisäksi altruismi saattaisi muuttaa ihmisen kuvaa itsestään, ja ihmisen tulkinnalla omasta itsestään on suuri merkitys.

Tässä on muutama vinkki miten teet hyviä tekoja:

  • Jos haluat saada psykologista hyötyä, teot pitää tehdä tahallaan ja tietoisesti, ei riitä jos muistelet jälkikäteen: "Ai niin, pidin ovea auki kun kaveri tuli ulos pankista. Se oli mukavaa."

  • Ei välttämättä tarvitse tehdä suuria tekoja; esimerkiksi jos ajat töihin, voit tietoisesti pysähtyä, kun jalankulkija on menossa kohti suojatietä

  • Voit pitää "Hyvien Tekojen Päiväkirjaa", johon päivän päätteeksi kirjoitat kaikki tehdyt teot

Edistyneet voivat kokeilla seuraavaa:

  • Auttakaa muita ihmisiä silloin, kun aika ei ole oikein sopiva: kun olette huonolla tuulella tai jos on kiire

  • Tehkää jotain hyvää ihmisille joista ette pidä

  • Antakaa anteeksi ja kertokaa siitä

  • Pyytäkää anteeksi, jos olette joskus tietoisesti tai tietämättä loukanneet lähimmäistä

  • Kiittäkää konkreettisesti (esim. antamalla lahja tai kirjoittamalla kiitollisuuskirje) ihmistä, joilla on ollut merkittävä rooli elämässänne

Edellinen
Edellinen

"Onnettomuusfobia" ja mustavalkoisuus, siinäkö onnen salaisuudet?

Seuraava
Seuraava

Rakentavat vuorovaikutustaidot (NVC)