Rakkaus ei ole sokea

34.jpg
 

Voiko olla liian optimistinen kumppanin suhteen? Varmaankin hyvin moni yhtyy mielipiteeseen, ettei pessimistinen asenne kanna parisuhteessa pitkälle. Jäljelle jää optimismi tai realismi. Kumpi asenne palvelisi meitä paremmin?

Oman asenteen vaikuttaminen tosielämään on askarruttanut myös tutkijoiden mieltä. Voiko olla liian positiivinen? Onko optimismi aina hyvä asia?

On olemassa kaksi erilaista todellisuutta. Ensimmäiseen emme pysty vaikuttamaan ajatuksillamme, haluillamme, toiveillamme tai odotuksillamme. Esimerkiksi lottovoitto, maajoukkueen menestys, nopeuden vaikutus jarrutusmatkaan tai sääolosuhteiden vaikutus lentokoneen laskeutumiseen ovat asenteistamme riippumattomia asioita ja näissä tapauksissa realismi on selvästi paras valinta.

On olemassa myös toisenlainen todellisuus, jota liikemies ja filantrooppi George Soros kutsuu "reflektiiviseksi todellisuudeksi" (reflective reality). Odotuksemme ja käsityksemme vaikuttavat siihen, tai jopa määrittävät sitä. Esimerkiksi osakkeen markkinahinta on reflektiivinen todellisuus, koska siihen vahvasti vaikuttavat ihmisten käsitykset ja odotukset tulevan tuoton suhteen.

Toinen reflektiivisen todellisuuden tärkeä esimerkki, joka varmasti vaikuttaa elämäämme, on se, miten positiivisesti näemme kumppanimme. Professori Sandra Murray on tutkinut erilaisia avioliittoja. Hän mittasi mitä mieltä mies tai nainen on puolisostaan, kuinka ulkonäöltään viehättävä hän on, kuinka ystävällinen, hauska, luotettava ja fiksu hän on. Hän kysyi samoja kysymyksiä tutkittavan läheisiltä ystäviltä - mitä mieltä he ovat ystävän puolisosta. Sen jälkeen mitataan pisteiden eroavuutta. Jos ihminen näkee puolisoaan positiivisessa valossa ja antaa hänen positiivisille luonteenpiirteille enemmän pisteitä kuin hänen ystävänsä, ero on positiivinen. Jos ihminen on realisti, hän antaa täysin samat pisteen kuin ystävätkin ja ero on silloin nolla. Jos hän on ystäviään pessimistisempi, ero on negatiivinen. Avioliiton vahvuus on suoraan verrannollinen piste-eron positiivisuuteen. Puolisoilla, joilla on erittäin vahvoja ”hyvänlaatuisia harhakuvitelmia” toistaan, on paljon parempia avioliittoja.

Mekanismina voi olla se, että kumppanimme aistivat illuusioitamme ja yrittävät elää niiden mukaan. Optimismi lisää rakkautta, pessimismi vähentää.

Edellinen
Edellinen

Haavoittuvana aidosti onnellinen!

Seuraava
Seuraava

Älä tee mitään, mitä et todella halua!