Positiivisen asenteen ja kokonaiskuvan näkemisen mieliharjoitukset

23.jpg

Tämä harjoitus muistuttaa sinua siitä, että asioilla on aina vähintään kaksi puolta, ja siitä, kuinka vastakkaisen näkökulman huomaaminen voi luoda rauhoittavan tai virkistävän mielentilan.

Kuvittele talo, jonka julkisivun edessä kulkee vilkasliikenteinen, meluisa katu. Ihmisten ja autojen jatkuva virta voi joskus kiinnostaa ja joskus taas väsyttää ja ärsyttää.

Kuvittele nyt, että talon takasivu avautuu suojaisaan puutarhaan. Puutarhassa on hoidettu nurmikko, kukkivia pensaita ja puita – rauhallinen, tyynnyttävä näkymä.

Kuvittele nyt, että tulit taloon sen julkisivun kautta. Saatat helposti otaksua, että talon asukkaat elävät hyvin stressaavassa ympäristössä. Jos taas tulit takaovesta ja olet nähnyt vain sen puolen näkymät, saatat päätellä, että ympäristö on hyvin rauhallinen ja sopusointuinen.

Harjoituksen idea on se, että molemmat näkemykset ovat totta, mutta vain osittain totta. Kaikki riippuu siitä, mistä ovesta tulit sisään ja kumman puolen ikkunoista katsot ulos. Kuinka usein tämä tapahtuu elämässämme? Kuinka usein emme pysty näkemään kokonaisuutta vaan näemme vain ongelman toisen puolen?

Tämän harjoituksen avulla voit tasapainottaa tunteitasi ja ajatteluasi. Silloin kun tilanne tuntuu ylivoimaiselta, voit palauttaa mieleesi tämän kuvan talosta, jonka ikkunoista avautuvat niin erilaiset näkymät. Voit itse silloin tietoisesti valita kumman puolen ikkunasta haluat katsoa ulos ja kummasta näkymästä sinulle olisi kullakin hetkellä eniten apua. Vai haluaisitko kokeilla olla joskus sellaisessa kohdassa taloa, että voit nähdä samanaikaisesti molemmin puolin ikkunoista sekä vilkasta liikennettä että suojaisaa pihamaata?

Asioita voi aina katsoa jostain toisesta näkökulmasta. Kun tilanne tuntuu vaikealta, myönteisen puolen etsiminen tekee elämästä helpompaa ja hauskempaa. Myös se, että näkee tilanteen monipuolisesti ja eri näkökulmista ja erityisesti sen tilanteen sekä negatiiviset että myönteiset puolet samanaikaisesti auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä! Seuraava harjoitus kehittää kykyjämme nähdä asioita monipuolisemmin.

Palauta mieleesi vaikea tai ärsyttävä tilanne. Luettele siitä tilanteesta vähintään viisi mahdollista hyvää puolta.

Esim. jos kumppanisi ei yleensä laita vessapaperirullaa omalle paikalleen, ja se ärsyttää sinua suunnattomasti, niin mieti, mitä hyvää siitä hänen ”huonosta tavastaan” voisi seurata? Voisiko siitä seurata se, että pääset keskustelemaan puolisosi kanssa siitä, miten tärkeäksi koet järjestyksen ja kauneuden kodissanne ja pääsette harjoittelemaan kaikkien osapuolten tarpeiden huomioimista? Kenties se, että pääset tutustumaan paremmin kumppanisi arvomaailmaan tämän takia tarkemmin? Entä se, että kun kumppani säästä omaa aikaa vessapaperin laittamisesta ja voi tehdä teidän perheen hyväksi jotain muuta tärkeätä, jota vain hän osaa tehdä niin hyvin? Entä se, että pääset edistämään itse kotinne järjestystä ja auttamaan samalla kumppanisi? Voisiko hyvänä puolena olla myös se, että pääset treenaamaan omaa mielen joustavuutta ja eri näkökulmien huomioon ottamista tämän vessapaperiasian takia. Ja jos niiden ns. pienten asioiden ansioista saat harjoitusta, niin ehkä myös suurissa asioissa voisit nähdä paremmin erilaisia puolia ja tehdä viisaampia päätöksiä? Voisiko asiassa olla myös sellainen positiivinen puoli, että tämän takia voitte käyttää omaa luovuuttanne kumppanin kanssa miten ratkaista tällaisia ongelmia? Ja jos oma luovuus ei riitä, voitte päästä kursseille harjoittelemaan mielen joustavuutta ja tutustumaan ihaniin uusiin tuttavuksiin sekä nauramaan yhdessä.

Jos olemme jumiutuneet negatiivisuuteen, niin voimme tietoisesti treenata kykyjämme huomata asioiden myönteisiä puolia ja vahvistaa tällä tavoin positiivisia ajattelumallejamme ja vastaavia hermoratoja. Tasapainoinen ajattelu ja optimistinen asenne tekee elämästä helpompaa, monipuolisempaa ja rikkaampaa. Pelkkä negatiivisuus ei yleensä auta. Se imee energiaa ja rampauttaa. Se ei edistä onnistuneita ihmissuhteita. Toisaalta pakotettu positiivisuus ei tunnu yleensä hyvältä, eikä itseään voi pakottaa tuntemaan tiettyjä tunteitakaan! Eli positiivisuuden täytyy olla oma valinta tai päätös. Jos valitset harjoitella positiivista asennetta edes hetken, niin se voi silloin tuntua hyvältä jos valinta on oma… Saa ehdottomasti myös velloa negatiivisuudessa jos niin haluaa ja siltä tuntuu, sekin voi joskus edistää tarvetta surra jotakin oikein kunnolla. Mitä enemmän ihmisillä on kykyä nähdä ja hyväksyä tilanteet monipuolisina kakkine puolineen, sitä helpompaa on saavuttaa rauhallisempi ja tasaisempi mieliala ja sitä paremmin pystyy reagoimaan joustavasti erilaisissa tilanteissa omien arvojen mukaisesti. Kaikenlainen ääripääajattelu mm. pelkästään positiivinen tai pelkästään negatiivinen näkee vain yhden puolen tilanteesta eikä ota huomioon kokonaiskuvaa!

Edellinen
Edellinen

Tunnistatko tunteitasi ja tarpeitasi?

Seuraava
Seuraava

Eroon pessimismistä ja kielteisistä ajatuksista