Tunnistatko tunteitasi ja tarpeitasi?
Viime vuosina tunnetaitoihin kiinnitetään paljon huomiota. Tunneälyä pidetään tärkeänä sekä yksityis- että työelämässä. Olemme varmaan kaikki kuulleet, että ilmaisemattomilla ja käsittelemättömillä tunteilla on kova hinta. Tunteiden ja niiden takana olevien tarpeiden ilmaiseminen tilanteeseen sopivalla tavalla on epäilemättä tärkeä taito. Ensimmäinen askel on kuitenkin tunteen tunnistaminen, ja juuri tässä prosessin alkuvaiheessa moni kokee vaikeuksia.
Psyk. tri. M. Rosenberg kirjassaan ”Myötäelämisen taito” antaa seuraavan esimerkin: ”NVC-koulutuksessa eräs opiskelija kertoi huonetoveristaan, joka soitti stereoitaan niin kovaa, ettei hän saanut nukutuksi. Kun hän kertoi tästä, kysyin, mitä hän tunsi, kun näin tapahtui, ja opiskelija vastasi: "Minusta tuntuu, ettei ole oikein soittaa musiikkia niin kovaa yöllä." Osoitin, että kun tunnesanaa seuraa että-sana, niin kyseessä ei ole tunteen vaan mielipiteen ilmaisu. Kun pyysin häntä yrittämään uudestaan, hän vastasi: "Minusta tuntuu, että kun ihmiset tekevät jotakin tuollaista, heillä on häiriintynyt persoonallisuus." Selitin, että kyseessä on edelleen mielipide eikä tunne. Hän pysähtyi miettimään ja huudahti sitten kiihkeästi: "Minulla ei ole mitään tunteita siinä asiassa!"
Tällä opiskelijalla oli ilmiselvästi vahvoja tunteita. Valitettavasti hän ei ollut tietoinen tunteistaan, saati osannut ilmaista niitä.
Harjoitus: Aseta kellosi tai puhelimen ajastin hälyttämään tunnin välein. Kerran tunnissa pysähdy tunnistamaan miltä sinusta tuntuu juuri tällä hetkellä. Kerro sitten yksityiskohtaisesti tunteistasi ystävällesi tai kumppanillesi. Rohkaise häntä tekemään samoin. Tee tämä harjoitus muutaman päivän ajan, niin se taatusti parantaa tunneherkkyyttänne ja suhteitanne. Jos huomaat, että välillä ”ei tunnu miltään”, et todennäköisesti vaan pysty tunnistamaan tämänhetkisiä tunteitasi. Meillä on jatkuvasti tunteita, mutta emme aina pysty virittäytymään ”oikeaan taajuuteen”. |
Tunteiden tunnistaminen on vaikeaa. Länsimainen kulttuuri ei ole erityisen tunnekeskeinen. Monien perheiden vanhemmat eivät pysty toimimaan hyvinä esikuvina lapsilleen. Monien ammattilaisten (kuten lakimiesten, insinöörien, poliisien, yritysjohtajien ja armeijan henkilökunnan) työkäytännöissä on piirteitä, jotka eivät rohkaise tunneilmaisuun.
Kun työntekijät ja perheenjäsenet eivät pysty ilmaisemaan tunteitaan, yhteiskunta ja perheet maksavat siitä kovan hinnan. Saatamme kuulla seuraavanlaisia lausahduksia: "En halua sinun saavan väärää kuvaa - olen naimisissa ihanan miehen kanssa, mutta en koskaan tiedä, mitä hän tuntee."
Tunnetaitojemme vahvistaminen kannattaa sekä läheisissä suhteissa että työelämässä. Jos koet harjoituksen tekemisen aikana vaikeuksia, olet tervetullut kehittämään tunneälyäsi Aitologian kursseille. Tunteiden ja tarpeiden tunnistamista ja ilmaisemista harjoitellaan NVC- , Mindfulness- ja Joustava mieli -kursseilla.