KOGNITIIVINEN PSYKOTERAPIA
Kognitiivinen psykoterapia on tällä hetkellä käytössä olevista terapiamuodoista tieteellisesti tutkituin. Sen hyödyllisyydestä on runsaasti näyttöä. Menetelmä on todettu tehokkaaksi esimerkiksi masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, syömishäiriöiden ja ahdistuneisuushäiriöiden (mm. paniikkihäiriö, fobiat, pakko-oireinen häiriö, traumaperäinen stressihäiriö, yleinen ahdistuneisuushäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko) hoitamisessa. Myös muita psykosomaattisia ongelmia, päihderiippuvuutta, persoonallisuushäiriöitä ja skitsofreniaa on hoidettu kognitiivisella psykoterapialla. Tämä psykoterapiamuoto ennaltaehkäisee myös oireiden uusiutumista, koska siinä opitaan haitallisten oireiden varhaisien merkkien tunnistamista ja tehokkaita itsehoitokeinoja.
Kognitiivisen psykoterapian piiriin luetaan muun muassa kognitiivinen käyttäytymispsykoterapia, kognitiivis-analyyttinen terapia, skeematerapia, tietoisuustaidot, mm. mindfulness, eräät traumapsykoterapian menetelmät, dialektinen käyttäytymisterapia, hyväksymis- ja omistautumisterapia, myötätuntosuuntautunut psykoterapia ja metakognitiivinen psykoterapia. Kognitiivinen psykoterapia kehittyy jatkuvasti, ja uusia tehokkaita tekniikoita sen soveltamiseksi on tulossa lisää.
Keskeistä kognitiivisessa psykoterapiassa on sen tavoitteellisuus, tutkiva ote sekä terapeutin ja asiakkaan tasaveroinen yhteistyösuhde. Psykoterapeutti ja asiakas pyrkivät luomaan yhteisen käsityksen siitä, mikä on aiheuttanut asiakkaan elämään haasteita ja millaiset muutokset ovat hyödyllisiä hänen ongelmiensa ratkaisemiseksi. Kognitiivisessa psykoterapiassa sekä asiakas että terapeutti saavat toimia omana itsenään ja ottaa aktiivisen roolin keskusteluissa ja tunneilmaisuissa. Yksi toimintatapa on erilaisten ajatusmallien tutkiminen. Jotkut ajatusmallit tukevat ongelmanratkaisua ja asiakkaan omien arvojen mukaista elämää, jotkut puolestaan haittaavat sitä. Tulemalla tietoiseksi omista ajatusmalleistaan asiakas voi alkaa muuttaa niitä vähitellen sellaiseen suuntaan, joka palvelee hänen arvojensa mukaista elämää.
Lisäksi kognitiivisessa psykoterapiassa opitaan tunnesäätelykeinoja, omien tarpeiden tunnistamista ja uusia rakentavampia toimintatapoja itselle haastavissa tilanteissa. Terapeutti tukee asiakkaan omaehtoista työskentelyä ja harjoittelua. Vastaanotolla käytetään esimerkiksi ongelmavyyhtien havainnollista jäsentelyä fläppitaululle sekä erilaisia harjoitteita, mm. mielikuvatekniikoita ja tuolitekniikoita sekä mindfulness- ja itsemyötätuntoharjoituksia. Terapiaan sisältyy tapaamisten välillä toteutettavia kotitehtäviä, jotka auttavat asiakasta kokeilemaan uusia suhtautumis- ja toimintatapoja jokapäiväisessä elämässään.