Flow - riemullinen olotila
Mindfulness ohjaaja Erja Lahdenperä koulutuskeskus Aitologiasta kertoo FLOW-tilasta.
Anastasia: Koulutat ihmisiä tuntemaan ja oppimaan FLOW-tilaa. Mitä tämä FLOW on?
Erja: FLOW -tila on psykologian professori Mihaily Csikszenmihalyin tutkima erilaisten ihmisten kokema riemullinen tila, jossa he keskittyvät intensiivisesti tekemiseensä ja kokevat joko ylittävän itsensä tai ainakin yltävänsä parhaimpaansa. Hän antoi sille nimeksi FLOW viitaten sillä kokemuksen luonteeseen: ihmiset kokivat siinä virtauksenomaisuutta, vahvaa, uudistuvaa energiaa.
FLOW on tila, jossa asioiden haasteellisuus ja omat kyvyt ovat tasapainossa. Se hyödyntää luovasti asioiden rajallisuutta. FLOW on syvää keskittymistä johonkin hyvin mielenkiintoiseen.
FLOW tilassa tekeminen sujuu, rajoitukset ovat mahdollisuuksia, häiriötekijät ovat minimissä. Näin syntyy jotain uutta. Aika tuntuu katoavan.
FLOW tilassa kokee voimaantumista ja syvää oppimista. Se luo myös poikkeuksellista iloa ja tyytyväisyyttä.
Anastasia: Onko tämä FLOW vain joidenkin erityisten ihmisten saavutettavissa? Esim. tieteentekijöiden tai taiteilijoiden?
Erja: Ei suinkaan. Se on meidän kaikkien ulottuvilla. Toiset kokevat FLOWn töissä, toiset jossain vapaa-ajan tekemisessään. Se on yksi hienoimpia tiloja, mitä ihminen voi kokea. Siksi meidän kaikkien elämänlaadulle on hyvä ymmärtää sen syntymisen edellytyksiä, jotta osaisimme auttaa sen syntymistä, treenata sitä ja tuoda sitä jokapäiväiseen elämäämme.
FLOW-tila saattaa syntyä myös ihan itsestään, mutta harvemmin näin käy. Sitä voi auttaa muokkaamalla esimerkiksi toimintaympäristöään. FLOW-tilan avulla voi saada aikaan jotain sellaista, joka muuten ei onnistu lainkaan. FLOW luo jotain uutta tai ainakin tuottaa parasta mahdollista lopputulosta – tekijälle itselleen suurta tyydytyksen tunnetta.
Anastasia: Voiko FLOW-tilaa luoda jotenkin esim. työpaikalle?
Erja: Kyllä voi. Esimerkiksi siten, että luo keskeytyksetöntä työaikaa, rakentaa luottamusta kykyihinsä sekä ottamalla työn alle oikein mitoitettuja haasteita. Silloin rajoituksista paradoksaalisesti kasvaa mahdollisuuksia.
Anastasia: Entä vapaa-ajalla?
Erja: Vapaa-ajalla FLOW-tila on ehkä jopa helpointa toteuttaa, sillä silloin voi hallita itse sekä olosuhteita että haasteita. Valitsemalla sellaista tekemistä johon liittyy luontaista mielenkiintoa luo jo keskittymistä ruokkivaa imua tekemiseen. Ja sitten mitoittaa haasteen mm. käytettävissä olevaan aikaan nähden. Haasteen tulee olla mielellään sellainen, että se edellyttää jonkin uuden syntymistä, mutta se ei saa tuntua ahdistavalta.
Kun ymmärrämme FLOW-tilaa itsessämme, ymmärrämme ehkä myös miksi tekemisellä ja oppimisella on niin voimauttava vaikutus meihin. Ihminen ei sittenkään ole ensisijaisesti kuluttava olento vaan kokee syvää nautintoa paneutuessaan johonkin mielenkiintoiseen sekä kasvaessaan ja oppiessaan uutta – ja ehkä myös voidessaan antaa. Luonnostaan intensiivinen ja mielenkiintoinen FLOW-tila saa yksinkertaisesti meidät voimaan todella hyvin. Siksikin sitä kannattaa tavoitella.
Tervetuloa harjoittelemaan mindfulness- ja tunnetaitoja, joustavan mielen taitoja, rakentavan vuorovaikutuksen ja onnen taitoja Aitologian kursseille.